Aloitetaan keliakiaviikko maukkaalla suolaisella piirakalla. Makua piirakkaan antaa nokkonen tai pinaatti, kumpaa nyt sattuu kasvimaalta löytymään. Keliaakikkomieheni mukaan tämä on paras gluteeniton suolainen piirakka jota hän on maistanut. Tuo kommentti taitaa kyllä kuulua aika usein meidän keittiössä uuden ohjeen myötä, joten siinä voi olla jotain puolueellista kantaa mukana… Mene ja tiedä! Tai siis: mene, tee ja maista itse!

Nokkonenhan on varma kevään merkki ja yksi helpommista villiyrteistä tunnistaa; niin onhan nyt ihan loogista käyttää sitä pääraaka-aineena näin syyskuun alussa. 🙂

Nokkosen lehdet on parhaimmillaan kasvukauden alussa pieninä lehtinä keväällä, mutta minä käytän niitä läpin kesän, sillä kun ensimmäiset lehdet käyttää ja leikkaa nokkospuskan alas, ehtii ne kasvamaan pariinkin kertaan uudestaan kesän aikana! Lopputuloksena pieniä meheviä lehtiä löytyy vielä näin syksylläkin käytettäväksi. Eli kunhan ne muistaa aina leikata matalaksi niin on aina sopivia kasvukauden alussa olevia lehtiä tarjolla. Jos nokkosia ei enää löydy käytettäväksi, niin tämän ohjeen mukaan ne voi vaihtaa myös pinaattiin. Pohjana tässä on luotto-ohjeeni joka on myös älyhelppo tehdä!

 

Pohja

Täyte

  • 1 dl keittämätöntä riisiä
  • n. 1 litra tuoreita nokkosen tai pinaatin lehtiä
  • 2 sipulia
  • 200 g ricottajuustoa
  • 100 g juustoraastetta oman maun mukaan
  • noin desi tuoreita yrttejä oman maun mukaan, itse käytin basilikaa
  • 1 kananmuna
  • 1 dl kermaa
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl viherpippuria

Ennen pohjan tekoa keitä riisit paketin ohjeen mukaan kypsiksi. Huuhtele nokkosen lehdet ja laita ne sitten kiehuvaan veteen noin minuutiksi ja siitä suoraan kylmään veteen jäähtymään. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen ja tee pohja.

Sekoita pohjan kuivat aineet yhteen, lisää joukkoon loput aineista ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Painele voideltuun piirakkavuokaan tasaisesti ja paista 200 asteessa 10 minuuttia. Tee täyte. Pilko sipulit ja paista pannulla nokkosten lehtien kanssa. Lisää mausteet, pilkotut yrtit, keitetty riisi ja juustot. Sekoita. Lisää loput täytteen aineista, sekoita tasaiseksi ja levitä esipaistetun piirakkapohjan päälle. Paista 200 asteessa noin 40 minuuttia. Jäähdytä ja nauti.