mk2

Jouluna syödään herkkuja herkkujen perään… Yksi näyttävä jouluherkku on tämä pavlova, joka on luontaisesti gluteeniton ja ihana kirpeän karpalon ja makean marengin yhdistelmä. Muotonsa pavlova sai tällä kertaa joulukranssista.

Pavlovan teko on itselleni ollut pieni mörkö – miten siinä marengin teossa oikein onnistutaan? No ensimmäinen kertahan menikin pieleen, mutta sitten onnistuin! Pitää olla tarkka ja sinnikäs. Valkuaisten sekaan ei saa mennä keltuaista, vaahtoa pitää jaksata vatkata KAAAAAUAn… ainakin tällaisen ”kaikki heti mulle nyt” leipurin näkökulmasta. Internet kertoi myös, että parhaiten onnistuu metallisella tai lasisella vatkainkulholla, sillä muovisen kulhon reunoihin on voinut jäädä rasvaa josta marenki ei pidä. Joten ei muuta kuin marengin tekoon (vaikka se olisi mörkö takaraivossa). Ahkeruus palkitaan maukkaalla lopputuloksella!

Pavlova

Täyte

  • 100 g karpaloita
  • 1 granaattiomena
  • 0,5 dl omenamehua
  • 4 rkl sokeria
  • 2 dl kermaa
  • 250 g mascarponejuustoa

Kuorrutetut koristekarpalot

Laita uuni kuumenemaan 120 asteeseen. Erottele tarkasti munan valkuaiset ja keltuaiset toisistaan. Vatkaa valkuaiset kuohkeaksi vaahdoksi. Kun vaahto on kuohkeaa ja jämäkkää, lisää sokeria vähän kerrallaan ja jatka edelleen vatkausta. Vatkaa vaahtoa niin kauan, että kaikki sokeri on liuennut siihen ja se on kiiltävää. Ajallisesti puhutaan noin 15 minuutin vatkauksesta. Lisää lopuksi sihdin läpi perunajauho, vanilja sekä sitruunamehu ja vatkaa vielä noin 5 minuuttia. Levitä vaahto leivinpaperin päälle pellille ja paista uunissa 120 asteessa puolitoista tuntia. Keitä täytteeseen tuleva ”marmorointi” pavlovan ollessa uunissa. Ota pois uunista puolentoista tunnin kuluttua ja anna jäähtyä/kuivua kokonaan. Täytä pavlova vasta juuri ennen tarjoilua.

Sulata kuorutettuja karpaloita varten 50 g karpaloita talouspaperin päällä. Riko valkuainen ja vatkaa se löysäksi vaahdoksi. Kun karpalot ovat sulia, pyörättele ne varovasti valkuaisessa ja nosta sitten lautasella olevan tomusokerin päälle. Pyörittele karpaloita varovasti tomusokerissa, anna kuivua hetken ja pyörittele vielä uudestaan. Käytä pavlovan päällä tai syö sellaisenaan joulukarkkina. Säilytä kuorutettuja karpaloita jääkaapissa tiiviissä rasiassa.

Marmorointia varten keitä 100 g karpaloita ja puolikkaan granaattiomenan siemenet omenamehussa ja 2 rkl sokerissa. Keittele seosta pienellä lämmöllä niin että se sakenee. Paserra se sitten pienen siivilän läpi, jotta saat kuoret ja siemenet pois. Anna jäähtyä. Vaahdota kerma vaahdoksi. Lisää vaahdon joukkoon sokeri ja mascarpone, sekoita tasaiseksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon jäähtynyt karpaloseos, sekoita seosta vain sen verran että se ”marmoroi” vaahdon. Nostele sitten vaahto tasaisesti marengin päälle. Koristele kuorrutetuilla karpaloilla, puolikkaan granaattiomenan siemenillä ja rosmariinin oksilla.

Kuuluuko sinun joulujälkiruokapöytääsi aina se sama perinneherkku vai vaihteletko sitä vuosittain?