Niin aikuiset kuin lapsetkin tarvitsevat omega-3-rasvahappoja mm. sydämen, verisuonten, aivojen, hermoston, ihon ja limakalvojen normaalin toiminnan ylläpitämiseksi. Omega-3-rasvahappoja kutsutaan välttämättömiksi rasvahapoiksi, koska näitä keho ei osaa itse rakentaa ja näin ollen ne on saatava ravinnosta.

Omega-3-rasvahappojen saantisuositukset

Omega-3-rasvahappojen saantisuositus on karkeasti laskettuna noin 1% päivän aikana syödystä kalorimäärästä. Eli jos lapsi syö vaikkapa 1000 kcal päivässä, tulisi hänen saada 1 g omega-3-rasvahappoja vuorokauden aikana.

Ravinnosta omega-3:a saa helpoiten rasvaisesta kalasta, kuten lohesta ja pähkinöistä. Kalaa tulisi syödä vähintään kolme kertaa viikossa, mieluiten enemmän, jotta päivittäinen tarve täyttyy.

Lasten kalorinkulutus

On hyvä kuitenkin muistaa saantisuosituksista, että lapset kuluttavat kaloreita vaihtelevasti. Yksi lapsi liikkuu enemmän kuin toinen ja kolmas lapsi syö vähemmän kuin toinen jne. Esimerkkinä voidaan kuitenkin todeta, että 1–3-vuotiaat kuluttavat noin 1300 kaloria päivässä ja taas 4–6-vuotiaat noin 1800 kaloria. 7–10-vuotiaat yltävät jo joidenkin aikuisten tasolle 2000 kalorilla päivässä ja teinit kuluttavat jopa 3000 kaloria!

ALA, EPA ja DHAomegajuttu

Omega-3-rasvahappoihin kuuluvat mm. ALA (alfalinoleenihappo), EPA (eikosapentaeenihappo) ja DHA (dokosaheksaeenihappo). Näistä välttämätön rasvahappo on ALA. Keho pystyy tuottamaan jonkin verran ALA:sta EPA:a ja EPA:sta ja DHA:ta.

Erityisesti ALA:a ja EPA:a arvostetaan lisäravinteena myytävissä tuotteissa. DHA:ta ei ole kaikissa tapauksissa välttämätöntä saada samalla tavalla lisäravinteesta, kuin ALA:a ja EPA:a, joskus jopa pelkkää EPA:a. Tilanteessa, jossa kehossa on tarpeeksi EPA:a, joka voi muuntua DHA:ksi, se usein riittää. On jopa tutkimuksia, että joidenkin sairauksien ja tapauksien hoidossa, jossa DHA:n määrä kehossa on liian alhainen ja hoitoon on käytetty EPA+DHA-yhdistelmää, on vaste ollut huomattavasti huonompi, kuin silloin, kun on hoidettu vain EPA:lla! Kuitenkin lapsilla usein suositaan tuotteita, jotka sisältävät myös DHA:ta.

Vertailu

Poimin muutamia valikoimastamme löytyviä joko lapsille suunnattuja tai koko perheelle sopivia omega-3-rasvahappovalmisteita ja vertailin hieman niiden omega-3-rasvahappopitoisuuksia sekä tarkistelin mitä muuta vaikuttavaa ainetta niistä löytyy. Vertasin myös annoshintoja! 

Vertailuun otin mukaan Eye Q Omega-3 Nesteen, Eskimo-3 Kids kalaöljyn, Eye Q Omega-3 Chews’n, Lysi Omega-3 Familyn, Möller Omega-3 Pikkukalat, Möller Omega-3 Pikkukalat Sitruunan, Vitamar Juniorin ja Bioteekin Omega Juniorin.

Eye Qeyeqneste Omega-3 Neste

Eye Q Omega-3 Neste on ensimmäinen kahdesta testiin päässeistä nestemäisistä valmisteista. Tuotetta suositellaan käytettäväksi 3-vuotiaasta ylöspäin. Rasvahapot koostuvat kala-, jättihelokki- ja kirunaaliöljyistä, jotka ovat tuotteessa optimaalisessa EPA-DHA -suhteessa (4:1). Sisältää myös omega-6-rasvahappoja sekä E-vitamiinia!

eskimo3kidsEskimo-3 Kids kalaöljy

Eskimo-3 Kids on toinen testin nestemäisistä valmisteista. Tämä tuote on testin monipuolisin sen sisältäessä omega-3, -6 ja -9 -rasvahappoja ja D- ja E-vitamiinia. Eskimo on Friend of the Sea sertifioitu!

 

Eyeyeqchewse Q Omega-3 Chews

Eye Q:n Chews on kapseli, jonka voi joko pureskella tai niellä sellaisenaan. Kapseli on mansikan makuinen ja sitä suositellaan käytettäväksi kolmannesta ikävuodesta eteenpäin. Rasvahappojen alkuperä on sama, kuin Eye Q:n nesteessä. Sisältää myös omega-6-rasvahappoja sekä E-vitamiinia!

lysiomegaLysi Omega-3 Family

Lysin koko perheen, erityisesti lasten omega-valmiste nieltävänä kapselina. Sisältää myös D-vitamiinia!

 

 

pikkukalatMöller Omega-3 Pikkukalat

Pikkukalat ovat hauskoja kalanmuotoisia melkeinpä nallekarkkimaisen oloisia ja tuntuisia, pureskeltavia herkkuja! Pikkukalat maistuvat tutti frutille. Sisältää myös D-vitamiinia ja sopii vaikkapa koko perheelle!

 

pikkukalatsitrMöller Omega-3 Pikkukalat Sitruuna

Pikkukalat Sitruunan makuisena!

 

 

Vitamar Juniorvitamarjunior

Vitamar Junior on ns. aito kalaöljyvalmiste ravintoaineiltaan, sen sisältäessä vain kalaöljyä. Kapselin voi joko nielaista sellaisenaan tai tai pureskella. Makumaailma on appelsiininen. 

 

bioteekinomegaBioteekin Omega Junior

Bioteekin Omega Junior on toinen testin ravintoaineiltaan ns. aidoin kalaöljyvalmiste, koska siihen ei ole muita vaikuttavia aineita lisätty. DHA:n pitoisuus on tässä pureskeltavassa geelipalassa runsas ja geelipala maistuu sitruunalle ja mansikalle. Friend of the Sea sertifioitu!

Taulukot

Ensimmäisessä taulukossa on merkitty Omega-3-kalaöljyn kokonaismäärä, EPA:n määrä, DHA:n määrä sekä kommentoitu mitä muita vaikuttavia aineita tuotteessa on. Vihreällä merkityt määreet kertovat missä tuotetta aineita on eniten ja punaisella merkityt määreet missä tuotteessa vähiten. 
Määreet ovat tuotteen oman suosituksen minimipäiväannoksien määrät.

Sieppaa_omega1

Omegoiden pitoisuuksien perusteella voidaan todeta, että tässä asiassa vertailun voittaa kirkkaasti Eskimo-3 Kids kalaöljy. Tuote on vertailussa olevista muutoinkin monipuolisin sen sisältäessä myös omega-6- ja omega-9-rasvahappoja sekä E- ja D-vitamiinia.

Huonoiten tässä vertailussa pärjää Möller Omega-3 Pikkukalat Sitruunan makuisena. Omaan silmään pistää myös se, että DHA:n määrä on jopa suurempi, kuin EPA:n, vaikka sen olisi ehkäpä hyvä olla toisinpäin. 

Toisessa taulukossa vertailin paketin kokoja sekä annoshintoja. Pakettikokoja on joistakin tuotteista useampia, näistä valitsin vertailuun suurimmat pakkaukset. Annosten määrä pakkausta kohden on laskettu tuotteen päivän minimisuosituksen mukaan.

Paketin sisältämät annosmäärät on jälleen merkattu värein, vihreällä suurin pakettikoko, punaisella pienin pakettikoko. Annoshinnaltaan pienin tuote vihreällä, kallein punaisella.

Sieppaa_omega

Hintavertailussa parhaiten pärjää Bioteekin Omega Junior 0,29 €:n päivähinnalla ja minimiannostuskin on mukavasti vain 1 kapseli päiväsä, kun muissa kapselituotteissa se on vähintään kaksi kappaletta.

Suurimman annosmäärän paketissa tarjoaa Eye Q Omega-3 Chews ja annoshintakin jää enemmän vihreän, kuin punaisen puolelle ollessaan tässä kolmannella sijalla kahdeksasta.

Kokonaisuuden vertailun pohdintaa

omegajuttu_2Vertaillessa kokonaisuudessaan tuotteiden pitoisuuksia sekä hintoja täytynee jokaisen itse valita mikä omassa vaakakupissa painaa eniten. Onko halvin tuote se paras valinta, jolloin rasvahappojen pitoisuudet eivät ehkäpä ihan vastaa tarvetta? Vai ottaako sen parhaimman rasvahappokoostumuksen omaavan tuotteen ja maksaa siitä sitä myöden enemmän? Entäpä tuotteen lisäaineet ja muut vaikuttavat aineet? Jos tuote sisältää D-vitamiinilisän, sitä ei tarvitse enää antaa omana lisänään ja näin tulee oma säästönsä! Entäpä lapsi, joka tuotetta käyttää, onko ehkäpä nirsompaa sorttia? Saako tuote olla öljynä, vaikkakin hyvän makuisena? Pureskeltavana kapselina, geelityynynä? Vai onko jo isompi lapsi, jolta onnistuu myös kapselin nieleminen nesteen kera? Minkä ikäinen lapsi on ja paljonko hän kuluttaa kaloreita ja näin ollen paljonko rasvojen tarve on?

Jos tuotteita tarkistelee ja etsii tuotetta, jossa olisi vähän hyvää joka tavalla, niin valinta olisi Eye Q Omega-3 Chews. Tuotteessa on reilusti omega-3-rasvahappoja kokonaisuudessaan ja reilusti EPA:a. DHA:n määrä on pieni. Pakkauskoko on suuri ja hintakin jää inhimilliseksi annosta kohden, ollessaan testin kolmantena, häviten 0,1 €:lla halvimman ja voittaen kalleimman jopa 0,18€:lla! Halvimman ja kalleimman tuotteen ero on 0,28 €.

Oma valintani

Minkä tuotteen minä näistä valitsisin pienen lapsen äitinä? Valintani on Eskimo-3 Kids Kalaöljy, jos valintani olisi öljynä oleva tuote. Jos hakisin ns. kovempaa pureskeltavaa tuotetta tai nielaistavaa kapselia, ottaisin Eye Q Omega-3 Chews’n. Myös Eye Q Omega-3 Neste saa minulta extrapisteen tarkistellessani tarkemmin ainesosaluetteloa, koska siitä ei löydy mitään ”ylimääräistä”.