Kirjoittaja: ravintovalmentaja Sami Sundvik

Tuntuuko sinusta ruokailun jälkeen että turvottaa ja vatsa on täynnä? Tämä johtuu usein siitä, että ruoka ei pilkkoudu tarpeeksi hyvin. Muita oireita voivat olla myös ilmavaivat, pahoinvointi, ruokahaluttomuus, närästys ja muut epämääräiset vatsavaivat. Tällöin kannattaa kokeilla hyvälaatuista ruoansulatusentsyymiä. Ruoansulatusentsyymi sopii käyttöön jokaiselle, jolla on oireita ja ongelmia ruoansulatuksen kanssa.

Entsyymit pilkkovat eri ravintoaineita sellaiseen muotoon, että elimistö pystyy käyttämään ne tehokkaasti hyödykseen. Entsyymejä on meidän jokapäiväisessä ravinnossa mutta ruoan valmistaminen tuhoaa laajasti entsyymejä.

Yleisimmät elimistön tarvitsemat entsyymit ovat:

  • proteeasi – pilkkoo proteiinia
  • amylaasi – pilkkoo hiilihydraatteja
  • lipaasi – pilkkoo rasvoja
  • sellulaasi – pilkkoo kuituja

enzyme

Uudessa, kotimaisessa ja lisäaineettomassa Puhdas+ Enzyme Digezyme -ruoansulatusentsyymituotteessa on patentoitua Digezyme -entsyymiseosta, joka sisältää kaikkia edellä mainittuja entsyymeitä, joten se pilkkoo tehokkaasti kaikkia eri ravintoaineita. Lisäksi tuote sisältää laktaasia, joka pilkkoo laktoosia sekä hyvälaatuista kalsiumia, joka edistää ruoansulatusentsyymien toimintaa.

Puhdas+ ruoansulatusentsyymi nautitaan noin 30 min ennen aterioita – kaksi kapselia kerralla. Ruoansulatusentsyymejä ei yleisesti suositella käytettäväksi esimerkiksi smoothien nauttimisen yhteydessä.

Ruoansulatusta kannattaa luonnollisesti tukea myös muilla entsyymi- ja suolahappotuotantoa tukevilla tuotteilla, kuten esimerkiksi omenaviinietikalla ja hapatetuilla tuotteilla (esim. hapankaali ja kefiiri) sekä säännöllisellä probioottien käytöllä.

Muista lisäksi syödä riittävästi tuoreita vihanneksia ja marjoja päivittäin. Jos sinulla on ongelmia vihannesten sulamisen kanssa, mehustaminen helpottaa ravinteiden imeytymistä ja jättää pois joillekin ongelmallisen vihannesten kuidun.