Gluteenittomat kevätleivoksetRaparperit, mikä ihana kesän merkki. Tänään raparperit pääsivät juhlistamaan niin kesän tuloa kuin kansainvälistä keliakiapäivää. Kyseessä on siis perinteinen kääretorttu, mutta leikkaamalla se valmiiksi paloiksi ja koristelemalla saadaankin juhlallisia leivoksia.

Kesän ja kevään kakkuja koristamaan sopii loistavasti erilaiset syötävät kukat. Tähän tarkoitukseen kannattaa joko itse kasvattaa kukkansa taikka hakea kauppojen HeVi osastolta tarkoitukseen soveltuvat kukat. Netistä löytyy paljon lisätietoja mitkä kukat soveltuvat suuhun ja muutamaan lajia saa myös Hyviksen valikoimista.


Pohja:

Täyte:

  • Kolme raparperin vartta (n. 6 dl raparperinpaloja)
  • 1 dl sokeria
  • 50 g voita
  • 2 dl kermaa
  • 2 dl maitorahkaa
  • 1 tl vaniljaa

Kuorrutus:

  • 2 dl kermaa
  • koristeita

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi valkeaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon siivilän läpi jauhot ja sekoita vain sen verran että seoksesta tulee tasainen, ei yhtään ylimääräistä. Levitä leivinpaperille ja paista uunissa 15 minuuttia. Jotta pohja rullaantuu hyvin, sitä ei kannata paistaa liikaa, jottei siitä tule kovaa korppua. Ota pohja pois uunista ja kumoa toisen leivinpaperin päälle, anna jäähtyä hetki ja ota sitten varovasti se leivinpaperi pois, jonka päällä paistoit pohjan. Jäähdytä kokonaan.

Tee raparperitäyte paistinpannulla. Kuori ja paloittele raparperit. Levitä sokeri pannulle tasaisesti ja anna sulaa rauhassa, älä sekoittele. Kun sokeri on sulanut kauniin ruskeaksi lisää voinokare ja paloitellut raparperit. Sekoittele ja keittele seosta niin että raparperit alkavat pehmetä ja voit pilkkoa niitä paistinlastalla vähän pienemmiksi. Anna jäähtyä.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää mukana oman makusi mukaan ripaus sokeria sekä vaniljaa. Lopuksi sekoita maitorahka ja kermavaahto yhteen.

Levitä jäähtynyt raparperitäyte tasaisesti pohjalle, lisää päälle kermarahkaseos ja kääri pitkän sivun mukaan kääretortuksi. Anna asettua muutama tunti jääkaapissa. Leikkaa sitten leivospalasiksi, kuorruta kermavaahdolla ja koristele makusi mukaan.

Maukasta keliakiapäivää kaikille!