12231166_430998183773312_230000249_nTäytekakku on kakkujen klasikko ja silti siitä saa jokainen tehtyä niin omalaisen versionsa kuin vain haluaa. Nyt ihan perustäytekakku kruunaa isänpäiväpöydän. Teen kakun itse kolmessa osassa. Ensin teen kakkupohjan ja annan sen seistä yön yli, sen jälkeen vasta täytän sen ja lopuksi sitten kuorrutan.

Tämän ohjeen kakku on iso, siitä riittä monen sukupolven isille ja muille juhlijoille. Aineet, kun puolittaa saa pienemmän kakun omalle perheelle, niin ei mene loput hukkaan. Meillä vaan on tapana juhlia ison perheen kesken niin tarjottavankin pitää riittää.

POHJA

Vatkaa kanamunat ja sokeri ”kovaksi” vaaleaksi vaahdoksi. Se vie aikaa, mutta kannattaa. Mitä kuohkeampi, sitä parempi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne sitten siivilän läpi kuohkean muna-sokerivaahdon sekaan. Sekoita vain sen verran, että jauhot sekoittuu, ei yhtään enempää.

Lisää lopuksi sitruunan raastettu kuori ja sekoita taas mahdollisimman vähän, ettei ilma taikinasta häviä. Kaada taikina voideltuun kakkuvuokaan ja paista 175 asteisessa uunissa 45-60 minuuttia. Kokeile puutikulla kypsyyttä – jos tikkuun jää vielä raakaa taikinaa kakku ei ole valmis. Vältä kuitenkin ylipaistamista, ettei kakkupohjasta tulee kuivaa korppua 🙂 Paistoaikaan vaikuttavat niin uuni, kakkuvuoka kuin taikinan kuohkeus…

Kun kakku on valmis, ota se pois ja jäähdytä hetki. Kumoa sitten hieman jäähtynyt pohja ja anna jäähtyä loppuun. Itse teen kakkupohjan kaksi päivää ennen sen tarjoilua, jotta se saa yhden yön levätä ilman täytteitä ja sitten toisen yön täytteiden kanssa.

TÄYTTEESEEN

  • 4 dl kuohukermaa
  • 250 g maustamatonta maitorahkaa
  • 2 tl kanelia, tai oman maun mukaan enemmän
  • omenasosetta, itse käytän Urtekramin sokeroimatonta, jottei kakusta tule ylimakeaa
  • Vissyä kostutukseen (maulla, jos tahtoo)

KUORRUTTEESEEN

  • 4 dl kuohukermaa
  • 250 g maustamatonta maitorahkaa
  • koristeluja oman maun mukaan

Morris kakulla

Täytekakun voi tosiaan täyttää jo edellisenä päivänä tarjoilua, mutta kuorrutus kannattaa jättää vasta tarjoilupäivälle. Itse täytän kakun siihen kakkuvuokaan, jossa paistoin sen, niin se pysyy muodossaan ja on siitä helppo keikauttaa sitten tarjoilua varten alustalleen. Itselläni on silikoninen vuoka, joka on helppo ottaa kakun päältä pois, mutta tavalliseen kakkuvuokaan kannattaa laittaa elmukelmua niin, että kakku on helpompi ottaa siitä irti.

Vatkaa kerma, johon olet lisännyt kanelia kuohkeaksi vaahdoksi ja lisää sitten vaahtoon maitorahka, sekoita. Leikkaa kakku kolmeen osaan ja laita ensimmäinen osa kakkuvuuan pohjalle. Kostuta sitä muutamalla lukallisella vissyä ja levitä sitten puolet omenasoseesta kakkupohjalle. Lisää sitten puolet kermarahka seoksesta ja levitä tasaiseksi. Lisää seuraava osa kakkua, kostuta vähän ja laita sille loput täytteet. Laita kolmas osa kakun päälle ja siirrä kylmään vetäytymään.

Kumoa vetäytynyt kakku tarjoilualustalleen. Vaahdota kerma ja lisää maitorahka siihen. Kuorruta pursottamalla tai tyylillä, jolla haluat ja koristele lopuksi. Meillä oli tällä kertaa ilmapallot koristuksena.  

Mukavaa isänpäivää kaikille isille ja isimielisille..