Keskustelu vauvojen rintaruokinnasta, tarkemmin sen puutteesta, lienee yksi herkimmistä ja eniten tunteita herättävista aiheista. Yksin lapsiperheen raamattuna tunnetulta Vauva.fi:n keskustelupalstalta löytyy lähes tuhat keskustelua hakusanalla ”rintaruokinta”. Yhä useampi äiti haluaa myös hakea ja tarjota vertaistukea ja kertoa kokemuksistaan blogeissa.

Äidinmaito on varmasti lapselle parasta mahdollista ravintoa – ainakin itse uskon luontoäidin näin tarkoittaneen.  Vaan eipä ollut luontoäitikään kaikkivoipainen, kuten ei kukaan meistä. Miten toimia, kun äidinmaito ei lapselle sovikaan, sitä ei erity riittävästi tai imettäminen ei muutoin ole mahdollista? 

Huonot äidit antaa korviketta

Holle Luomu ÄidinmaidonkorvikeTähän lauseeseen varmasti jokainen raskaana oleva tai synnyttänyt nainen on törmännyt. Vallalla on edelleen käsitys, että vain rintaruokinta on ainoa oikea tapa lasten ruokintaan ja useat, täysin perheen ulkopuoliset henkilöt, katsovat asiakseen syyllistää äitejä pulloruokinnasta. 

Tämä on asia, joka ei varmasti kuulu kenellekään muulle kuin lasten vanhemmille! Heillä on täysi oikeus ja velvollisuuskin huolehtia lapsen ravinnon saannista ja toimia kaikessa aina lapsen edun mukaisesti. 

Hyvään vanhemmuuteen on monta tietä

Kauppa- ja teollisuusministeriön asetus äidinmaidonkorvikkeesta ja vierotusvalmisteesta säätelee hyvin tarkoin minkälaisia tuotteita voidaan valmistaa ja markkinoida tissimaidon korvaajina: 

”Äidinmaidonkorvikkeen pakkauksessa ei saa olla imeväisten kuvia, eikä siinä saa olla muitakaan kuvia tai tekstejä, jotka voivat ihannoida valmisteen käyttöä.”

”Äidinmaidonkorvikkeen mainonta ei saa antaa mielikuvaa tai luoda uskomusta, että pulloruokinta on yhtä hyvää tai parempaa kuin rintaruokinta.”

Äärimmäisiin vietyä sääntelyä suurempi ongelma on, etteivät edes terveydenhuollon ammattilaiset saa valistaa äitejä korvikkeiden käytössä. Pahimmillaan tämä johtaa esimerkiksi lapsen ruokamyrkytykseen, kun tuttipulloja ei olla osattu oikeaoppisesti puhdistaa korvikkeiden antamisen jälkeen.

Perimmäinen ajatus äidinmaidon suosimisessa ensisijaisena lapsen ravintona on kannatettava, mutta yhden ainoaa lapsen sairastumista puutteellisen ohjeistuksen takia ei voida hyväksyä! 

Onneksi apua on löydettävissä, jos tietää mistä hakea. Esimerkiksi Väestöliiton julkaisema Pullonpyörittäjien opas kertoo puolueettomasti ja hyvin kattavasti rintaruokinnan ja korvikkeiden käytöstä.

Kyllä kaiken lähtökohta pitää olla terve, tyytyväinen ja ruokittu lapsi. Tapahtui se sitten rintaruokinnalla tai korvikkeella. 

#koska Sääntö-Suomi

Vallitsevan lainsäädännön mukaan tämä blogikirjoitus tulkitaan äidinmaidonkorvikkeiden mainonnaksi, joka kohdallamme on kiellettyä. Tämän vuoksi olemme toistaiseksi lopettaneet Hollen äidinmaidonkorvikkeiden ja vieroitusvalmisteiden myynnin verkkokaupassamme.

Pahoittelen asiakkaillemme tästä aiheutuvaa harmia, mutta välillä pitää nostaa kissa pöydälle. 

// Tomi, kauppias ja 1-vuotiaan Morris-pojan isä

Morris