Pop-Up Liikuntapäivä haastaa koko Suomen liikkumaan 14.5. Jokainen voi järjestää oman Pop-Up Liikuntapäivän tapahtuman ja ajatuksena onkin täyttää pihat, puistot, kentät ja metsät iloisilla liikkujilla. Pop-Up päivän tapahtumia on listattu myös yhteisön Facebook-sivuille.

Tulevan Louna-Jukolan hengessä Hyvis kannustaa kaikkia tänään pihasuunnistamaan!

Suunnistus

Kuva: Paula Lehtomäki

Kuva: Paula Lehtomäki

Suunnistus kajahtaa monen korviin vähän negatiivisena asiana, muistetaan koulun suunnistustunnit, märät sukat, pelätään metsään eksymistä ja sitä karttaa, joka on ihmeellisen värisiä koukeroita täynnä. Suunnistus on kuitenkin laji, jota suurin osa ihmisitä harjoittaa tiedostamattaan. Joka päivä mietin parhainta reittiä kaupalle, saati sisällä kaupassa,  mennessään tapaamaan ystävää jne…

Reittisuunnittelu on siis suunnistuksen A ja O. Mutta, jos metsään lähtee suunnistamaan, tarvitaan kartta. Karttaan on kuvattu metsä ylhäältäpäin katsottuna ja karttamerkein piirettynä. Karttamerkkejä kannattaa opetella pikkuhiljaa ja konkreettisesti metsässä käyden ja nähden. 

Suunnistusta voi harjoitella näin urheilun pop-up päivänä vaikka omalla tai taloyhtiön pihalla. Ensin voi harjoitella hahmotuskykyään kartoittajan roolissa. Otetaan tyhjä paperi, piirretään mitä nähdään ja voilá kartta on valmis. Lapset ovat tässä hommassa hyviä, he eivät arastele vaikka mittasuhteet eivät ole niin justiinsa.. kunhan kaikki tarpeelinen näkyy. 

Pihakarttaan voi piirtää myös asioita, joita ei ehkä metsästä löydy, mutta auttavat pihasuunnistuksessa.

Pihakarttaan voi piirtää myös asioita, joita ei ehkä metsästä löydy, mutta auttavat pihasuunnistuksessa.

Sitten vain piirretään rastikohteet, viedään kyseisiin paikkoihin rastin merkiksi jotain, vaikka tyhjä vessapaperirulla. Sitten vaihdetaan karttoja keskenään ja pihasuunnistus voi alkaa. Karttamerkeistä yleisimpiä pihalla tarvittavat merkit ovat varmasti, kivi, polku ja rakennus. Katso karttamerkit tästä. Puita ei karttoihin merkitä elleivät ne ole jotenkin erikoisia tai erikoisella paikalla.

Karttamerkkejä ja muutakin tärkeää tietoa suunnistuksesta löytyy netistä esimerkiksi www.suunnistus.fi sivustolta. Näin keväisin suunnistusseurat järjestävät alkeiskursseja vauvasta vaariin ja se on helppo tapa, jos aloitat ihan nollasta. Jos taas hieman kokemusta löytyy, järjestetään joka puolella Suomea viikottain kuntorasteja, joista löytyy jokaiselle jotakin. Kuntorasti kalenteri löytyy kunto.suunnistus.fi sivustolta.

Liikunnallista pop-up päivää!

PS. Kun oma lenkkisi on tehty, katso miten lajit huiput suorituivat. Suunnistuksen Huippuliigan osakilpailu YLE TV 2, klo 18:00 alkaen!