sitruuna-vadelma kakku

Naisten päiväksi tein kakun, jota olen kauan halunnut kokeilla, mutta jonka tekemiseen en ole ennen ryhtynyt sen monien työvaiheiden takia. Nyt otin kuitenkin itseäni niskasta kiinni ja aloin hommiin. Työvaiheita on monta, mutta osa osalta, kun tekee niin ne onnistuu, ja on se joskus kiva tehdä jotain vähän haastavampaakin. 

Maultaan tämä kakku menee poskilihaksiin asti. Sitruunaa on paljon ja se tekee tästä kirpeän ja makean liiton. Todella kirpeän! Minä tykkään, mutta kaikkien makuraatilaisten nystyröitä tämä ei hemmotellut.

Sitruuna-vadelmakakku

  1. Tee ensin murotaikina. Kun murotaikina on levännyt painele se voideltuun piirakkavuokaan, voitele kananmunalla ja pistele haarukalla pohjaan muutama pisto. Paista 175 asteessa 15 minuuttia. Jäähdytä pohja.
  2. Tee sitruunatäyte ohjeiden mukaan ja jäähdytä se.
  3. Kun sitruunatäyte ja muropohja ovat jäähtyneet tee vadelmamarenki.
  4. Kokoa kakku. Levitä sitruunatäyte pohjan päälle. pursota tai levitä siihen sitten marenki. Paista kakkua 250 asteessa ylätason alla niin, että marenki ottaa väriä, uunin luukku vähän raollaan.  
  5. Jäähdytä kakku ja nauti.

Gluteeniton murotaikina

Kuutioi voi pieniksi paloiksi ja nypi se yhdessä tomusokerin ja jauhon kanssa rakeiseksi seokseksi. Lisää seokseen vesi ja muna vaivaa taikinaksi, mutta älä liikaa, jotta murotaikina pitää haurautensa. Kiedo taikina muoviin ja laita jääkaappiin lepäämään hetkeksi. 

Jäähtymistä vaille valmista sitruuna täytettä.

Jäähtymistä vaille valmista sitruuna täytettä.

Sitruunatäyte

Pese ja raasta kaikki sitruunat. Purista myös kuuden sitruunan mehut. Laita kattilaan voi, sokeri, sitruunoiden kuoret ja puristettu mehu kiehauta seos ja siivilöi se sitten puhtaaksi. Laita seos takaisin kattilaan. Purista nyt kahden jäljelle jäänen sitruunan mehut ja sekoita mehun joukkoon maissitärkkelys.

Lisää maissitärkkelys seos kattilassa olevan joukkoon koko ajan sekoittaen. Vatkaa kananmunien rakenteet rikki ja lisää seoksen joukkoon, laita kattila takaisin liedelle ja kuumenna kokoajan sekoittaen niin kauan että seos sakenee. Jäähdytä.  

Vadelmamarenkia

Vadelmamarenkia

Vadelmamarenki

  • 3 kananmunan valkuaista
  • 0,5 sitruunana mehu
  • 3 dl sokeria
  • 200 g vadelmia

Vatkaa kananmunanvalkuaiset, sitruunan mehu ja 1 dl sokeria kovaksi vaahdoksi. Lisää vadelmien joukkoon desi sokeria ja sekoita niitä haarukalla vähän rikki. (Jos vadelmasi on ulkomaalaisia keitä niitä ensin kolme minuuttia.) Lisää sitten marenki vaahtoon vadelmaseos ja 1 dl sokeria kääntele vadelmat seokseen ja vatkaa sen jälkeen kiinteäksi vaahdoksi.