imageHoney for my honey

Ystävänpäivä on tulossa ja havahduin miettimään ja etsimään inspiraatiota internetin ihmeellisestä maailmasta. Huomasin miten varsinkin englaninkielellä pystyy leikittelemään sanoilla. Sanoilla jotka merkitsevät montaa asiaa. Näiden leikittelyjen jälkeen päädyinkin tekemään hunajakakkua for my honey (rakkalleni).

Hunajaisen kakkupohjan teko on kaihertanut mieltäni jo pidemmän aikaa, sillä jostain joskus luin, että tavallisen kakkupohjan voisi tehdä korvaamalla osan sokerin määrästä hunajalla. Olisihan se nyt edes pienen pieni askel terveellisempään suuntaan, pois tavallisesta valkoisesta sokerista.

No nyt minä sitten lopulta uskaltauduin sitä kokeilemaan ja jopa niin radikaalisti että pudotin sokerin kokonaan pois ja korvasin sen hunajalla. Tadaa kakkupohja onnistui kuin onnistuikin! Jotta kakusta tuli todellinen hunajakakku, käytin sen kostutukseenkin hunajaa ja vettä sekä täytin sen hunajaisella täytteellä. Kakussa maistuu siis hunaja vahvasti, mutta jos tahtoo, kakun voi täyttää ihan perus täytekakun täytteillä, niillä omilla suosikella.

Kakkupohja

 • 4 huoneen lämpöistä munaa
 • 1,5 dl hunajaa
 • 2 dl gluteenitonta jauhoseosta
 • 1 tl ksantaania
 • 2 tl leivinjauhetta
  image

  Vaalea kuohkea kananmuna-hunajavaahto

 • 0,5 tl suolaa

Vaahdota kananmunat ja hunaja vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi. Aikaa saattoi mennä aavistuksen kauemmin kuin sokerin kanssa vaahdottaessa. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne muna-hunaja seokseen. Sekoita varovasti sekaisin ja kaada voideltuun kakkuvuokaan. Paista 160 asteisessa uunissa noin tunnin verran. Kypsyyden voi tarkistaa puutikulla tavalliseen tapaan: jos tikkuun jää taikinaa, pohja ei ole vielä valmis. Hunaja taikinassa vaatii hieman alhaisemman lämmön uunissa ja sitä kautta pidemmän paistoajan, jottei se pala. Anna kakun jäähtyä ja kumoa se vuoasta, ei haittaa vaikka kakku saisi levätä seuraavaan päivään.

Hunajatäyte

 • 2,5 dl smetanaa
 • 0,5 dl hunajaa
 • 1,5 dl tomusokeria
 • karpaloita

Hunajavesi

 • 1 dl vettä
 • 1 rkl hunajaa

Ylläri karpalot

Vaahdota täytteen aineet kreemiksi ja se on valmis. Leikka kakku kolmeen osaan. Kostuta kakun pohja vesi-hunaja seoksella ja laita sitten puolet kreemistä pohjan päälle. Itse lisäsin myös vähän kirpsakkuutta, ”yllätysmomentin” kakkuun: karpaloita pakkasesta. Laita välikerros pohjan päälle ja kostuta taas hunaja-vesi seoksella ja levitä loppu hunajatäyte, lisää kansi. Kakun kannen päälle tein erillisen suklaakreemin, toki hunajatäytettä voisi tehdä kaksinkertaisen määrän, niin sillä voisi kuoruttaa kakunkin, mutta tässä kohtaa minulla tuli hunajakiintiö täyteen.

 Suklaakreemi

 • 100 g pehmeää voita
 • 2 dl tomusokeria
 • 75 g tummaa suklaata

Koristeeksi

 • siitepölyä
 • karpaloita

Sulata suklaa vesihauteessa. Vaahdota voi ja sokeri kreemiksi, lisää sitten sulatettu jäähtynyt suklaa ja sekoita. Kuorruta kakku ja koristele. Kakun voi tehdä valmiiksi vaikka edellisenä päivänä kuorrutukseen asti ja antaa maustua ja mehevöityä päivän verran jääkaapissa.

Kakku oli hunajainen, erilainen, omanlaisensa persoona jos niin kakusta voi sanoa! Yhden testimaistajan mielestä kakku oli kuivaa (kostuttajassa siis vika, ei kakussa), toinen olisi tehnyt kakusta vielä äklönmakeamman vaihtamalla karpalot mansikoihin ja kolmas iloitsi siitä että kakkupohjaan ei oltu käytettyä tavallista teollista sokeria. Kakkupohja tulee ehottomasti itselleni käyttöön tulevaisuudessakin!

Gluteeniton hunajakakku

Äiti mitä siinä kakussa on? No ainakin hunajaa.. kuinka niin? No sittenhän se on terveellistä! Niin no ehkä hitusen verran 🙂

 

Hunajaisen tahmeaa ja ihanaa ystävänpäivää teille kaikille.