Gluteeniton voileipäkakku

Gluteeniton voileipäkakku

Voileipäkakkuhan on perinteinen juhlapöydän herkku. Gluteenittomanakaan sitä ei ole nykyään vaikea tehdä. Kunhan löytää sieltä pakastealtaasta sen gluteenittoman paahtoleivän, on valmis aloittamaan. Tietysti, jos haluaa lisää haastetta, leipoo leivänkin itse. Se on mun seuraava askel, itse tehty vuokaleipä ja siitä sitten kakku.

Voileipäkakkuhan suositellaan tekemään edellisenä päivänä, jotta se kerkiää vetäytymään ja maustumaan ja sitä suosittelen minäkin. Gluteenittomat valmisleivät kun tuppaavat aika kuivia olemaan, niin kostutus ja makujen tasautuminen toimii hyvin, kun antaa leivän olla kylmässä yön yli. Täytevaihtoehtojahan on niin monia kuin kakun tekijöitä, itse tein tällä kertaa tällaisen lihaisan perustäytteen. 

 • 24 palaa gluteenitonta paahtoleipää
 • maitoa

täyte 1 

 • 300 g saunapalvikinkkua
 • 200 g pippurituorejuustoa
 • 200 g ranskankermaa
 • 1 paprika
 • nippu tuoretta ruohosipulia

täyte 2 

 • 100 g metwurstia 
 • 3 maustekurkkua
 • 100 g maustamatonta tuorejuustoa
 • 100 g ranskankermaa

kuorrutus

Koristeluun oman maun mukaan

 • salaattia
 • kurkkua
 • tomaattia
 • kinkkua, metwurstia

Tee ensin täytteet valmiiksi. Pilko kinkku ja paprika, sekoita sitten aineet tahnaksi. Pilko myös täytteen 2 metwursti ja maustekurkku ja sekoita loppujen aineiden kanssa sekaisin. Kun täyte on tehty, voi alkaa kokoamaan kakkua. Kokoa kakku suoraan tarjoilualustalle. Jos haluat pitää alustan puhtaana, laita kakun sivuille palaset leivinpaperia, jotka voit vielä viimeisenä ennen esillepanoa ottaa pois.

Aloita leikkaamalla leivistä kovat kuoret pois. Laita sitten kuusi palaa leipää suorakaiteen muotoon pohjaksi ja kostuta kauttaaltaan maidolla. Levitä sitten puolet ykköstäytteestä pohjalle ja asettele seuraavat kuusi leipää siihen päälle. Kostuta ja levitä kakkostäyte. Seuraavat kuusi leipää, kostutus, loput täytteestä yksi ja vielä päälle viimeiset kuusi leipää sekä niiden kostutus. Kun kakku on täytetty, laita sen päälle esim. leikkuulauta ja jokin paino, lasivuoka yms. ja laita jääkaappiin vetäytymään ja maustumaan. Anna vetäytyä mieluiten vaikka seuraavaan päivään. 

Kun on tullut tarjoilun aika, tee kakulle kuorrutus ja koristelut. Notkista kuorrutteeseen tarkoitettu tuorejuusto ja lisää majoneesi siihen, levitä se sitten kakun päälle ja reunoille. Voileipäkakun koristelussa kaikki on sallittua, itse suosin rönsyilevää koristusta. Kakun päällä kannattaa myös olla vihje siitä mitä kakku sisältää onko se kalaa, lihaa, kasvista.