Ruukkuleipä

Ruukkuleipä

Näin leipäviikon kunniaksi tämä gluteeniton kokki pyöräytti myös parit ei-gluteenittomat leivät. Tässä niistä toinen ohje, jonka näen silmissäni sadonkorjuujuhlien pitopöydässä taikka paikannäyttäjänä, kun liidulla ruukkuun kirjoittaisi paikallaolijoiden nimet…

Toki taikinasta voi tehdä ihan tavallisia sämpylöitäkin ilman ruukkuja. Mulla ruukkuja oli 12 kpl ja taikina riitti vielä muutamaan sämpyläänkin niiden lisäksi. 

Tarvitset:

Lisää lämpimään veteen siirappi, suola, kaurahiutaleet, siemenet ja sekoita. Lisää joukkoon vehnäjauhot ja hiiva. Ala sitten lisäämään ruisjauhoja ja vaivaa taikinaan hyvin. Kun taikina on kiinteä, peitä se liinalla ja anna nousta läpimässä paikassa noin tunnin verran. Leikkaa taikinan kohotessa jokaiseen ruukkuun sopiva pala leivinpaperia, jotta sämpylä lähtee sieltä helpommin irti.

Kun taikina on kohonnut, ota se pöydälle, vaivaa sitä hetki ja jaa ruukkuihin sopiviksi sämpylöiksi. Anna vielä kohota hetki ja paista sitten 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes sämpylät ovat saaneet mukavan värin. Jäähdytä ja nauti.

Leivän tuoksuisia keittiöitä teille kaikille alkavan syksyn keskelle!