Gluteenittomat chia-keksit

Chian-siemenet ovat olleet jonkin aikaa ihmisten huulilla. Itsekin olen niitä päässyt nyt kokeilemaan. Ensimmäinen kosketukseni oli niistä tehty ”lima” ja se sekoitettuna tavalliseen marjamehuun. Omaan suuhuni se ei koostumukseltaan oikein sopinut, mutta viisivuotiaalleni meni hyvin alas ja nyt hän onkin innokkaasti tarjoamassa aina vieraille tätä kyseistä ”limamehua” (katso kätevä ohje YouTubesta).

Miksi sitten innostuin chian-siemenistä? Ne ovat oiva kuitulisä gluteenittomiin leivonnaisiin isommalle miehelleni, mauttomia ja lisäksi helppo käyttää. Pienemmälle miehelleni se taas toi helpotuksen vatsaan, joka ei ole tähän mennessä oikein halunnut ottaa toimiakseen, hurraa! Tässä teille siis gluteenittomat chia-keksit vaikka juhlapöytään tai kello viiden teen kanssa nautittaviksi.

Tarvitset:

Laita uuni lämpenemään 190 asteeseen. Sekoita chian-siemenet veteen ja anna tekeytyä noin 10 minuuttia paksuksi ”limaksi”. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri sähkövatkaimella vaahdoksi. Sekoita vaahdon joukkoon jauhot, kaneli ja leivinjauhe. Lisää lopuksi chian-siemenlima ja kananmuna ja sekoita lusikalla tasaiseksi massaksi. Ota massasta leivinpaperin päälle sopivan kokoisia keksikasoja ja paista 190 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Keksien kanssa kannattaa aina olla lähettyvillä uunia sillä jokainen uuni paistaa niin eritavoin ja keksit palavat helposti. Ota keksit pois, kun ne alkavat ruskistua reunoilta. Anna jäähtyä ja nauti.

Näiden keksien makuna toimi kaneli, sillä chian-siemenet itsessään eivät juuri makua tuo, näköä kylläkin. Testiraadin suusta sainkin kuulla, että maku on kuin söisi kaneliässää. Mausta keksisi omalla lempimausteellasi ja saat nauttia juuri siitä mausta, joka sopii sinun suuhusi. Voit tehdä kekseistä myös nätimpiä pyörittämällä niitä käsissä ja painamalla niitä sitten keskeltä, tai vaikka pursottamalla ne johonkin muotoon. Itselleni parhaiten sopi tälläiset ei niin minkään muotoiset, mutta sitäkin maukkaammat keot.