Kaikki ihmiset, ikää tai sukupuolta katsomatta tarvitsevat ravintoaineita; vitamiineja, kivennäisaineita ja hyviä rasvahappoja. Näitä saammekin terveellisestä ja monipuolisesta ruokavaliosta hyvin, mutta joissakin tilanteissa joko ruokavalio ei ole täysin mallillaan tai erilaiset muut tekijät vaikuttavat ravinteiden saantiin ja imeytymiseen.

Iän karttuessa viidenkympin paremmalle puolelle joidenkin ravinteiden tarve kasvaa ja taas toisten imeytyminen heikkenee. Listalla korostuu mm. hyvien rasvahappojen, D-vitamiinin, B-vitamiinien ja kalsiumin tarve.

RASVAHAPOT
Etenkin omega-3-rasvahappojen saannista pitäisi viimeistään viidenkympin paremmalla puolella alkaa pitää huolta. Omega-3-rasvahappojen ALA-muoto on ravitsemustieteessä kehollemme välttämätön rasvahappo, koska kehomme ei pysty sitä itse tuottamaan. Näin se pitää saada joko ravinnosta tai ravintolisänä. Omega-3-rasvahappoja on useampia, kuten jo mainittu alfalinoleenihappo (ALA), jota keho siis ei pysty itse tuottamaan ja EPA-rasvahappo ja DHA-rasvahappo, joita taas keho pystyy tuottamaan saamastaan ALA:sta. EPA:n ja DHA:n tuotanto ei välttämättä ALA:sta ole kuitenkaan riittävää, joten usein suositellaan käyttämään ruoka-ainetta tai valmistetta, jossa näitä on valmiiksi.

Omega-6-rasvahappojen linolihappo (LA) on myös ravitsemustieteellisesti välttämätön rasvahappo omega-3:n ALA:n tapaan. Muita omega-6-rasvahappoja ovat gammalinoleenihappo (GLA), dihomogammalinoleenihappo (DGLA) ja arakidonihappo (AA). Linolihaposta muodostuu arakidonihappoa.

Alfalinoleenihapon (omega-3) parhaimpia lähteitä ovat pellavansiemenet ja heti näiden jälkeen rypsiöljy. Parhaimapana omega-3-rasvahappojen lähteenä pidetään kuitenkin rasvaista kalaa, erityisesti lohta, koska siinä on EPA:a ja DHA:ta. Linolihappoa (omega-6) saadaan parhaiten auringonkukkaöljystä.

D-VITAMIINI
D-vitamiini on yksi tunnetuimmista vitamiineista, eikä suotta. D-vitamiini on rasvaliukoinen ja sitä tarvitaan mm. luiden ja hampaiden muodostumiseen ja hyvinvointiin. Iän myötä luumme alkavat pikku hiljaa kulua ja haurastua ja tällöin D-vitamiini on yksi tärkeistä tekijöistä. Suomessa D-vitamiinia saadaan luonnostaan vain kesäaikaan auringon valosta. Tällöin ihomme tuottaa tarvittavan D-vitamiinin, kun ulkoilemme auringon ollessa korkeimmillaan ja altistamme ihon auringolle. Syksyllä, talvella ja keväällä UV-säteily ei ole tarpeeksi voimakas, jotta iho pystyisi tuottamaan D-vitamiinia ja näinä aikoina D-vitamiini pitää saada muualta.

Ravinnosta D-vitamiinia saadaan mm. kalasta, kalaöljyistä, nestemäisistä maitotuotteista, kananmunasta sekä luonnonvaraisista sienistä.

B-VITAMIINIT
B-vitamiineja on nykyisellään kahdeksan. Ennen on ollut useampia aineita, jotka ovat nimetty B-vitamiiniksi, mutta myöhemmin todettu, että kyseessä ei ole vitamiini, vaan jokin muu aine. B-vitamiineja tarvitaan kaikkien solujen normaaliin muodostumiseen ja varsinkin hermosolujen. Solumuodostusta tapahtuu kehossamme koko ajan ja ikää tullessa lisää solumuodostus hidastuu ja näin ollen B-vitamiini voi olla hyödyksi tässä prosessissa. Jokaisella B-vitamiinilla on oma tehtävänsä kehossamme.

B-vitamiinien lähteenä toimivat mm. täysjyväleipä, maitotuotteet, pavut, idut, mantelit ja pähkinät.

KALSIUM
Kalsiumin tehtävinä ovat luuston rakennusaineena toimiminen, solujen välisen viestinnän hoitaminen sekä osallistuminen veren hyytymiseen. Luustosta voit lukea enemmän täältä.

Kalsiumin yleisempinä lähteinä toimivat maitotuotteet. Kalsiumia saa kuitenkin hyvin myös lehtivihanneksista ja kaloista.

50+ JA LISÄRAVINTEET
Syötkö vähintään 150 grammaa rasvaista kalaa päivässä saadaksesi tarpeeksi omega-3-rasvahappoja? Hyvin harva näin tekee. Näin ollen omega-3-rasvahapot usein suositellaankin ottamaan lisäravinteena.

Onko koko ajan kesä ja olet aina keskipäivällä puolisen tuntia auringon valossa ja annat ihosi altistua auringon valolle? Harmillisesti Suomessa tämä ei ole mahdollista. D-vitamiinikin siis suositellaan otettavaksi lisäravinteena.

Syötkö paljon täysjyvätuotteita, maitotuotteita, papuja ja pähkinöitä? Hienoa, B-vitamiinin saantisi saattaa olla mallillaan! Jos kuitenkin epäilyttää, voi sen ottaa ravintolisänä sen liuetessa elimistöstämme pois. Pois lukien B12-vitamiini.

Juotko paljon maitoa, maistuuko piimä tai juusto? Hyvä juttu, saatat saada tarpeeksi kalsiumia ruokavaliostasi. Halutessasi voit sitä kuitenkin täydentää ravintolisällä.

mindPitäisikö näitä kaikkia neljää sitten napsia pillerinä, kapselina, tablettina tai muuna valmisteena, joka ikistä ja vieläpä useaa näistä enemmän kuin yhden kappaleen ja näiden lisäksi vielä mahdolliset muut lisäravinteet? Onneksi löytyy myös yhdistelmävalmisteita, jolloin ei ihan kaikkia tarvitse yksitellen napsia!

Esimerkkinä Eye Q -sarjaan on nyt saatu yli 50-vuotiaille suunnattu rasvahappovalmiste. Valmiste sisältää kalaöljyä välttämättömien omega-3-rasvahappojen takaamiseksi sekä EPA:A ja DHA:ta, helokkiöljyä omega-6-rasvahappojen lähteeksi, B-vitamiineja, E-vitamiinia, sinkkiä ja magnesiumia. Eye Q Mind 50+ onkin oivallinen aikuisen lisäravinne. Lisäksi tarvitaan vain d-vitamiini, mikä kannattaa aina ottaa omana tuotteenaan ja mahdollisesti kalsiumia, jos sitä ei ruokavaliosta muutoin saa.