Ekompi Joulu on juttusarja jossa kehitellään reseptejä, joissa käytetään mahdollisimman paljon luomutuotteita ja Reilun Kaupan raaka-aineita sekä annetaan pikkuvinkkejä ekomman joulun viettämiseen.

Olemme jo julkaisseet ohjeen piparitaikinaan ja pikeeriin täällä. Nyt valmistamme taikinasta piparkakkutalon!

PIKKUISET PIPARITALOT MUKEIHIN:

Piparitaikinaa
Luomutäysruokosokeria
(pikeeriä) 

1. Ota valmis vetäytynyt piparitaikina lämpenemään huoneenlämpöön leipomisen helpottamiseksi.

2. Ota pahvi tai muu muotiksi sopiva apuväline käyttöösi.

3. Aseta pahvi kupin reunaan malliksi talon koosta. Talon oviaukkojen tulisi mahtua kupin reunaan.

4. Merkitse pahviin tulevan seinän leveys.

5. Seinän korkeuden voit valita makusi mukaan, haluatko tehdä korkean vai matalan talon, vai jotain siltä väliltä. Matalammassa talossa rikkoutuminen liimausvaiheessa on epätodennäköisempää. Leikkaa pahvi.

6. Oviaukon suoran mitan saat seinäkappaletta apuna käyttäen. Ylöspäin kapenevan osan voit jälleen muotoilla oman makusi mukaan. Vakaimman tästä saat, kun kattojen sivut ovat puolet alaosan leveydestä. Leikkaa palan keskelle kapeahko, korkea oviaukko.

7. Sitten vielä kattopalat. Kattopalan tulee olla yhtä pitkä, kuin seinäpalan leveys ja yhtä korkea tai korkeampi kuin oviaukon kapenevan osan pituus. Kun teet tästä isomman, saat ”räystäät” taloon.

8. Leikattuasi palat taikina on pehmentynyt sen verran, että pääset sitä kaulitsemaan.

9. Jauhota leivonta-alusta ja ota pienehkö pala taikinaa käsittelyyn. Jos taikina tuntuu vielä kovin kovalta, voit pehmitää sitä vaivaamalla sitä käsissä.

10. Kauli taikina ohueksi ja leikkaa taikinasta tekemiesi muottien avulla talojen osia.

11. Nosta osat leivinpaperin päälle uunipellille ja paista 200 asteisessa noin 5-8 minuuttia riippuen palojen koosta. Ole tarkkana, etteivät ne pääse palamaan!

12. Jäähdytä piparit.

13. Piparit ovat saattaneet hieman menettää muotoaan uunissa tai ne eivät ole alunperinkään olleet täysin suoria. Tässä vaiheessa joudutaan mahdollisesti suoristuspuuhiin, jos palat eivät sovi toisiinsa. Käytä suoristamiseen sahalaitaista veistä ja sahaa piparin reunaa varovasti. Suoristamisen voi tehdä myös kuumille pipareille, jolloin ne ovat vielä pehmeitä.

14. Koristele talon palaset halutessasi, anna kuivua. Koristelut voivat olla kokeukeroita, raitoja, nimikirjaimia, erillisiä koristeita jne.

15. Kun palaset ovat valmiita, kuumenna sokeri pannulla juoksevaksi sekoittaen koko ajan. Nosta pannu liedeltä, kun sokeri on sulanut.

16. Dippaa talon seinän reuna sokeriin, liimaa päätyyn kiinni, sitten toinen puoli. Näiden jälkeen toinen talon pää kiinni. Lopuksi kattopalat. Sokeri saattaa ehtiä kovettumaan, joten välissä sitä tulee kuumentaa uudelleen juoksevaksi.

17. Tee vielä mahdolliset loput koristelut.

Maukasta Joulun aikaa!

Glögiä ja pipareita, joulu!

 

Tässä vielä tämän vuoden täysikokoinen Muumitalomme. Hyvää Joulua!

Tässä vielä tämän vuoden täysikokoinen Muumitalomme.
Hyvää Joulua!