Ekompi Joulu on juttusarja jossa kehitellään reseptejä, joissa käytetään mahdollisimman paljon luomutuotettuja ja Reilun kaupan raaka-aineita sekä annetaan pikkuvinkkejä ekomman joulun viettämiseen.

Tällä kertaa vuorossa on Imelletty perunaalaatikko, Tuuvingiksikin kutsuttu.

1 kg jauhoista luomuperunaa
1 dl Doves Farmin jauhoja tai vehnäjauhoja.
25 g luomuvoita
0,25-0,5 l luomumaitoa
1 rkl Biona Luomu agavesiirappia
1 tl ruususuolaa

1. Keitä perunat kypsäksi.


2. Kuori perunat.
3. Soseuta perunat ja lisää puolet voista soseeseen.
4. Jäähdytä sose kädenlämpöiseksi ja sekoita joukkoon noin puolet jauhoista.


5. Lisää loput jauhot soseen pinnalle, älä sekoita.

6. Peitä sose tiiviisti (esim. kattilan kannella tai kelmulla) ja anna imeltyä huoneenlämmössä yön yli tai vähintään 6 tuntia.

7. Sekoita sosetta imeltymisen aikana muutaman kerran. Tämä ei ole välttämättömyys, jos esim. nukut imellytyksen ajan.

8. Imeltymisen jälkeen voit maistaa seosta ja jos se on tarpeeksi makeaa sellaisenaan, voit siirtyä seuraavaan vaiheeseen tai jos haluat makeutta lisää, makeuta seosta agavesiirapilla.

9. Lisää maito. Maidon määrä riippuu siitä, kuinka paljon seos on imeltymisen aikana löystynyt. Jos löystymistä on tapahtunut paljon, riittää minimi maitomäärä, jos taas massa ei ole juurikaan löystynyt, laita maksimimäärä. Seoksen tulee olla löysempää kuin perunamuusi, mutta paksumpaa kuin velli.

10. Lisää suola ja sekoita tasaiseksi. Kaada massa voideltuun uunivuokaan. Vuoka tulee täyttää vain noin puoleen väliin tai hieman yli kuohumisen vuoksi. Lisää loput voista laatikon pinnalle nokareina.

11. Paista laatikkoa 200 asteessa, kunnes se alkaa kiehua. Kiehuminen alkaa 15-30 minuutin kuluessa, riippuen vuoan koosta ja täyttöasteesta.

12. Alenna uunin lämpöä 150 asteeseen ja kypsennä noin 2 tuntia. Jos laatikko alkaa ruskistua kypsennyksen aikana, peitä vuoka foliolla.

Alko suosittelee joulupöytään:
Green Leaf Riesling. Viini on hapokas, sitruksinen, viheromainen ja yrttinen. Luomutuote.
Quintus Christmas Edition Organic Syrah 2013. Viini on täyteläinen, keskitanniininen, tumman marjainen, karhunvatukkainen, kirsikkainen, mausteinen. Luomutuote.