Ekompi Joulu on juttusarja jossa kehitellään reseptejä, joissa käytetään mahdollisimman paljon luomutuotteita ja Reilun Kaupan raaka-aineita sekä annetaan pikkuvinkkejä ekomman joulun viettämiseen.

Nyt leivotaan joulupipareita!

PIPARITAIKINA:
1 dl Luomu Agavesiirappia
1 dl Luomu Täysruokosokeria
1 tl Luomu kanelia
1 tl Luomu kardemummaa (hienonnettuna)
1 rkl Luomu Piparkakkumaustetta
125 g luomu voita
1 luomu kananmuna
n. 5 dl luomu vehnäjahoja tai muita vaaleita jauhoja, esim Doves Farm
1 tl leivinsoodaa

1. Laita kattilaan siirappi, sokeri, kaneli, kardemumma sekä piparkakkumauste. Kiehauta koko ajan sekoittaen.


2. Nosta kattila liedeltä ja lisää kuutioitu voi. Jäähdytä.


3. Vatkaa muna kevyesti. Vatkaa muna jäähtyneeseen maustemassaan.


4. Lisää vehnäjauhot ja sooda seokseen siivilän läpi.


5. Peitä kattila kannella ja laita jääkaappiin vetäytymään yön yli.

 

PIPARIEN LEIVONTA

1. Ota valmis vetäytynyt piparitaikina lämpenemään huoneenlämpöön leipomisen helpottamiseksi.

2. Jauhota leivonta-alusta ja ota pienehkö pala taikinaa käsittelyyn. Jos taikina tuntuu vielä hyvin kovalta, voit pehmitää sitä käsin vaivaten.

3. Kauli taikina ohueksi ja irrota muottien avulla piparit taikinasta.

4. Nosta piparit leivinpaperin päälle uunipellille ja paista 200 asteisessa noin 5-8 minuuttia riippuen palojen koosta. Piparit palavat helposti, joten vahdi tarkasti!

 

PIKEERI:
0,5 dl luomu kananmunan valkuaista
3 dl Luomu tomusokeria
6 tippaa luomu sitruunamehua

Ohjeella kuorrutteesta tulee paksuhkoa. Vähentämällä tomusokerin määrää saat ohuempaa massaa. Yhden kananmunan valkuainen on noin 0,5dl.

1. Vatkaa valkuaista ja noin puolta tomusokerin määrästä kolmen minuutin ajan.

2. Sekoita joukkoon loppu tomusokerista ja sitruunanmehu.

3. Vatkaa vielä hetki.

4. Siirrä pikeeri pursotinpussiin ja koristele jäähtyneet piparit!