Keliakiaviikko lähtee käyntiin tästä! Nyt kannattaa lukea blogiamme koko viikon ajan, sillä luvassa on herkullisia reseptejä ja esittelyjä gluteenittomista tuotemerkeistämme. Aloitetaan Doves Farmista.

Vuonna 1987 perustettu Doves Farm Foods valmistaa korkealaatuisia gluteenittomia ja luomutuotettuja elintarvikkeita. Iso-Britanniassa toimiva perheyritys on sitoutunut vaalimaan myös eettistä ja reilua maataloutta. Hyvinvoinnin Tavaratalon valikoimista löydät mm. Doves Farmin gluteenittomat aamiaismurot, pastat sekä leivontatuotteet. Monet tuotteista on viime vuosina palkittu makutestien voittajana. Doves Farmin uutuudet löydät täältä!

Gluteeniton leipojamme, Hanneli pyöräytti mehevät syyssämpylät Doves Farmin hiivaa käyttäen. Poimi ohje talteen!

Gluteenittomat Syyssämpylät

Leipä ja varsinkin sämpylät ovat hyvin lähellä tämän leipurin sydäntä. Varsinkin näin iltojen taas pimetessä on ihanaa kun talo täyttyy tuoreen leivän tuoksusta.

sampylat

Ainekset

1 litra vettä
3 rkl psylliumia
3 rkl siirappia
2 tl suolaa
2 tl superhiivaa
1 dl paahdettuja pellavansiemeniä
3 dl porkkanaraastetta
1 dl öljyä
2 dl Makrobios Luomu Gluteeniton leivontajauhoa
7 dl tummaa jyttejauhoa
3 dl Sunnuntai Gluteeniton jauhoseosta

Sekoita psyllium litraan kuumaa vettä ja anna tekeytyä noin 10 minsaa. Raasta sillä välin vaikka porkkanat. Lisää psylliumnesteeseen siirappi, suola, paahdetut pellavansiemet ja porkkanraaste, sekoita. Lisää osa jauhoista, joihin hiiva on sekoitettu ja sekoita mahdollisimman tasaiseksi. Lisää öljy ja loput jauhoista. Itse vaivaan taikinaa lopussa käsin, jotta taikinasta tulee pehmeä, eikä siihen jää jauhopaakkuja. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa noin 30 minsaa. Itse laitan taikinakulhon kohoamaan tiskialtaaseen lämpimään veteen. Taikinan kohottua kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa hieman. Leivo sämpylöitä ja paista uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia. 

Yleensä teen sämpylät mittaamatta suhteita ja heittämällä sekaan milloin mitäkin sattuu kaapissa olemaan, porkkanaa, siemeniä, hiutaleita, perunamuussia…. vain taivas on rajana. Olin itse aluksi arka leipomaan gluteenitonta leipää, sillä meistä gluteenittoman osapuolen mielipide oli että gluteeniton leipä ei voi olla hyvää, kaupasta ei kuulemma ainakaan sellaista saa. No onpa tuo asenne muuttunut ainakin sen verran että nyt niitä sämpylöitä tullaan oikeen pyytämään, että voisitkos leipoa… Teitpä sitten gluteenitonta tai gluteenillista leipää, tee sitä! Lämmin itse tehty leipä palkitsee leipurin kuin leipurin. Eikä se niin vaikeeta ole kuin luulis, ainekset sekaisin, kohotus ja uuniin.