Kehossamme on triljoonia entsyymejä. Entsyymit ovat biologisia aineita, joiden tehtävänä on nopeuttaa kehomme kemiallisia reaktioita, eli toimia katalyyttina. Suurin osa entsyymeistä on proteiineja. Entsyymit sijaitsevat kaikkien solujemme sisällä ja erilaiset solut tarvitsevat erilaisia entsyymejä.

Jos kehossamme ei olisi entsyymejä, tapahtuisivat kaikki kehomme kemialliset reaktiot liian hitaasti ja näin ollen elo ei olisi mahdollista. Toimiakseen hyvin entsyymit tarvitsevat sopivan pH-arvon, lämpötilan sekä suolapitoisuuden. Jos näitä ei ole tarjolla, entsyymit eivät ole aktiivisia ja menettävät muotonsa. Jotta asia ei olisi näin yksinkertainen, on jokaiselle entsyymille omat parhaimmat määreet sen toiminta-alustalle. Entsyymit jaetaan kuuteen, katalysoimansa reaktion mukaiseen ryhmään.

Entsyymien yksi tärkeä tehtävä on ruoan pilkkominen, jotta elimistö saa ruoan ravinteet käyttöön. Maha, suolisto ja haima erittävät ruoansulatusentsyymejä ruoansulatuskanavasta ja nämä entsyymit pilkkovat ravintoa pienemmiksi ja pienemmiksi.

Entsyymeillä on myös tärkeä tehtävä solujen muodostumisessa kehossamme. Kehoissamme tapahtuu koko ajan normaalia solukuolemaa ja uusia soluja syntyy. Uusien solujen syntyminen tapahtuu DNA:n kahdentumisen seurauksena ja kahdentumiseen tarvitaan entsyymejä. Elimistön suojaamiseen käytetään niin ikään entsyymejä pitämällä erilaiset haitalliset bakteerit poissa ja/tai vähissä.

Erilaisia entsyymipuutoksia havaitaan yhä useammin ja useammin. Tunnetuin näistä on ehkäpä laktoosi-intoleranssi, eli maitosokerin imeytymishäiriö. Vaivassa laktaasientsyymin määrä on vähäinen suoliston limakalvoissa ja aiheuttaa ongelmia. Entsyymi voi myös puuttua kokonaan, jolloin on jo kyseessä toinen allergia. Näissä häiriötiloissa tulee välttää ravintoa, jossa ongelmia aiheuttavaa entsyymiä on.

Entsyymipuutoksista kehossamme iso osa johtuu nykyisin myös siitä, että ravintona käytetään kuona-aineita kerryttäviä, vähäravinteisia ruokia, joissa entsyymipitoisuudet ovat pieniä tai lähes olemattomia, jonka seurauksena mm. ylipaino lisää entsyymien puutosta entisestään. Myös mm. stressi vaikuttaa entsyymitoimintaan.

Miten siis saisimme apua vaivoihimme tai ennaltaehkäistyä niitä ja pidettyä solumme mahdollisimman tyytyväisenä? Useat entsyymivalmisteet eivät toimi aivan täydellä mahdollisella tehollaan, koska niiden valmistusaineet ovat (eurooppalaiselle) kehollemme vieraita ja näin keho ei osaa niitä välttämättä oikein käyttää tai entsyyminimikkeitä on valmisteissa usein vain muutamia.

Tätä varten on kehitetty regulaattitiivisteet. Valmistusmenetelmässä luomulaatuisista hedelmistä, vihanneksista ja pähkinöistä (taateli, viikuna, saksanpähkinä, sitruuna, soijapapu, sipuli, selleri, latva-artisokka, hirssi, herneet, sahrami, kurkumiini) luodaan käymisteitse seos, joka on hyvin samankaltainen kuin terveessä elimistössä tapahtuvan ruoansulatusprosessin lopputulema. Seoksessa on suuri määrä erilaisia entsyymejä kehon käytettäväksi.

Diagnoosi: ”Vihdoinkin terve!” -kirjassa tiivistetään asia näin:
(Valmistus)prosessin aikana hedelmien, pähkinöiden, vihannesten ja mausteiden sisältämät entsyymit tiivistetään, hajotetaan pienemmiksi osasiksi ja aktivoidaan. Prosessi muokkaa ainesosia suoraan elimistömme hyväksikäytettävissä olevaan muotoon.”

Kirjassa kerrotaan myös käyttökokemuksia regulattiivisteen käytöstä. Listalta löytyy mm. hermosto-ongelmia, nivelvaivoja, kiputiloja, ihosairauksia, haavoja, tulehduksia, painonhallintaa, kosmeettista käyttöä jne. Kaikkiin vaivoihin on Regulat purrut hyvin. Regulatia voikin käyttää sekä sisäisesti ja ulkoisesti.

Regulatia on saatavilla Hyvinvoinnin Tavaratalosta kahtena eri nesteenä sekä ihomoussena ja tukituotteina on kirjoja sekä annostelupulloja. Tuotteet löydät täältä.

Entsyymitoiminnallamme on siis suuri merkitys hyvinvoinnillemme!