Ekompi Joulu on juttusarja jossa kehitellään reseptejä, joissa käytetään mahdollisimman paljon luomutuotettuja ja Reilun Kaupan raaka-aineita sekä annetaan pikkuvinkkejä ekomman joulun viettämiseen.

Tällä kertaa vuorossa on joulukinkku ja sille kaksi kuorrutetta.

Kinkku:
Jos valmistat kinkkusi pakastetusta kinkusta, kestää sen sulaminen noin 2–5 päivää riippuen kinkun koosta. Kinkku on hyvä sulattaa kylmässä, esim. jääkaapissa ja kinkun alla on hyvä pitää alusta, johon sulamisesta aiheutuva neste tippuu. Kun kinkku on sulanut, nosta se huoneenlämpöön. Kinkun sisälämmön ollessa noin 10 astetta, voi sen laittaa uuniin. Pakastamaton kinkku on niin ikään hyvä ottaa hetkeksi huoneenlämpöön ennen uuniin laittamista.

Kinkun kypsymiseen tule varata aikaa noin 1 tunti + 1 lisätunti jokaista kiloa kohden. Parhaimman tuloksen saat käyttämällä paistomittaria. Aseta kinkku ritilälle kamarapuoli ylöspäin ja ritilä uunipannun päälle, johon on lisätty vettä pohjalle niin että sen pohja peittyy. Aseta paistilämpömittari kinkun paksuimpaan kohtaan.

Paista kinkkua ensimmäinen tunti 150 asteessa ja tämän jälkeen tiputa lämpö noin 120 asteeseen ja kypsennä tässä lämpötilassa loppuun. Mehevän kinkun saat sisälämmön ollessa noin 72 astetta ja murean kinkun kun annat lämpötilan nousta 80 asteeseen. Kypsennyksen aikana kinkusta tippuu nestettä, mutta neste päätyy uunipellille, jossa on vettä. Näin uunipannu on kypsennyksen jälkeen helpompi puhdistaa sekä pannusta nouseva kosteus auttaa kinkkua mehevöitymään.

Perinteinen kuorrute:
Luomu dijon-sinappia
Luomu korppujauhoja
Luomu neilikoita

1. Poista kinkusta verkko, jos siinä sellainen on sekä kamara.
2. Levitä sinappi kinkun pintaan.
3. Ripottele päälle korppujauhoja halutessasi kevyen hunnun kinkkuun tai vaihtoehtoisesti pyörittele kinkku korppujauhoissa halutessasi paksumman hunnun.
4. Pistele neilikoita kinkun pintaan.
5. Kuorruta kinkkua uunissa 225 asteessa noin 10-15 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea. Tarkkaile kinkkua, korppujauhot palavat herkästi!

Pestokuorrute:
Luomu Pesto Ligurea
Luomu korppujauhoja

1. Poista kinkusta verkko, jos siinä sellainen on sekä kamara.
2. Levitä pesto kinkun pintaan.
3. Ripottele päälle korppujauhoja halutessasi kevyen hunnun kinkkuun tai vaihtoehtoisesti pyörittele kinkku korppujauhoissa halutessasi paksumman hunnun.
4. Kuorruta kinkkua uunissa 225 asteessa noin 10-15 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea. Tarkkaile kinkkua, korppujauhot palavat herkästi!

Sinapit ja pestot pintaan!

Sinapit ja pestot pintaan!

 

Korppujauhotus ja neilikat

Korppujauhotus ja neilikat

 

Valmis kinkku!

Valmis kinkku!