Ekompi Joulu on juttusarja jossa kehitellään reseptejä, joissa käytetään mahdollisimman paljon luomutuotettuja ja Reilun kaupan raaka-aineita sekä annetaan pikkuvinkkejä ekomman joulun viettämiseen.

Tällä kertaa vuorossa on Taatelikakku jälkkäripöytään.

250 g Urtekram Luomu Taateleita
2-4 dl kahvia (Reilun Kaupan kahvi)
1,5 dl Biona Luomu Kookossokeria
200 g luomuvoita
2 luomu kananmunaa
1 dl creme fraichea
3 dl Doves Farm gluteeniton Vaalea jauhoseos
1 tl Steenberg Leivinsoodaa
1 tl Urtekram Luomu leivinjauhetta
2 tl Urtekram Luomu vaniljasokeria

Ainekset jouluiseen jälkiruokapöytään

Ainekset jouluiseen jälkiruokapöytään

1. Valmista vahvaa kahvia.

2. Säästä taatelipussista muutama taateli koristeluun, muutoin laita kokonaiset taatelit kattilaan ja kaada 2 dl kahvia niiden päälle, eli niin että ne juuri peittyvät.

Taatelit kahvissa noin 10 minuutin kohdalla

Taatelit kahvissa noin 10 minuutin kohdalla

3. Keitä seosta miedolla lämmöllä kunnes seos muuttuu pehmeäksi massaksi. Lisää tarvittaessa kahvia keittämisen aikana. Voit myös kauhalla tms. tikkoa taateleiden rakennetta keittämisen aikana. Keittämiseen menee noin 20-30 minuuttia. Massan voi käyttää keittämisen jälkeen sellaisenaan tai sileämmän lopputuloksen saadakseen seoksen voi vielä blendata sileäksi.

Valmis taatelimassa, voi käyttää tälläisenään..

Valmis taatelimassa, voi käyttää tälläisenään…

..tai surauttaa vielä blenderin läpi sileämmän lopputuloksen saamiseksi.

…tai surauttaa vielä blenderin läpi sileämmän lopputuloksen saamiseksi.

4. Lisää valmiiseen lämpimään (ei kuumaan!) massaan sokeri sekä pehmeä voi paloina, sekoita tasaiseksi (esim. taikinakoukuilla tai sähkövatkaimella tämä käy nopeasti).

Taatelimassa + sokeri + voi

Taatelimassa + sokeri + voi

5. Lisää munat sekä creme fraiche ja sekoita jälleen tasaiseksi.

6. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne siivilän läpi taikinaan koko ajan sekoittaen. Kosteamman kakun saat, kun lisäät hieman kahvia taikinaan. Käytettäessä kokonaisuudessaan 4 dl kahvia kakkuun, tulee siitä mukavan kostea.

Jauhot + sooda + leivinjauhe + vaniljasokeri

Jauhot + sooda + leivinjauhe + vaniljasokeri

7. Voitele kakkuvuoka voilla. Voit myös halutessasi korppujauhottaa vuoan reunat, mutta tämä ei ole välttämätöntä. Kaada taikina vuokaan, tasoita pinta.

8. Paista kakku 175 asteisessa uunissa, alatasolla noin tunnin ajan. Kiertoilmauunissa 150 astetta, tunti. Kypsyystestin voit tehdä hammastikulla. Pistä kakkua hammastikulla ja jos tikkuun ei jää taikinaa, on se kypsä. Jos tikkuun taas jää taikinaa, anna kakun kypsyä vielä hetki ja tee testi uudelleen, kunnes tikku jää puhtaaksi.

Taatelimaista Joulun odotusta!

Alko suosittelee: Graham’s Natura Reserve Port. Viini on makea, tumman marjainen, rusinainen ja kevyen mausteinen. Luomu.